Principes

De Reiki principes

Dr. Mikao Usuï heeft ons de Reiki principes meegegeven, een aantal aandachtspunten ter dagelijkse overdenking.

 • Roep vandaag geen boosheid op
  Dit heeft te maken met jouw beeld van de werkelijkheid, jouw normen en waarden, jouw gedachten over een situatie, jouw verwachtingen. Het is zeker niet de bedoeling om boosheid te onderdrukken,  want dat maakt ziek. Het is echter wel mooi om het te onderzoeken. Zodra je boosheid voelt, vraag je dan eens af welke oude pijn bij jou geraakt is.

 • Maak je vandaag geen zorgen 
  Het verstand houdt je uit het hier en nu. (Het boek De kracht van het NU, van Eckhart Tolle beschrijft dit heel mooi.) Zorgen maken heeft bijna altijd te maken met het verleden en de toekomst, je bent dan dus niet in het hier en nu aanwezig. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, volgens mij maakt nagenoeg iedereen zich wel eens zorgen. Wat je kan helpen is deze zorgen te onderzoeken op realiteit. Je maakt je zorgen over iets, alle (ramp) scenario' s heb je bedacht en het komt  meestal altijd anders. uit, wat een verspilde energie.

  Naast het beoefenen van Reiki kan The work van Byron Katy een handige methode zijn om zorgen en beperkende overtuigingen onder de loep te nemen.

 • Eer je ouders, leermeesters en ouderen
  Dit is voor sommige mensen echt een hele lastige opgave, stel dat je bent mishandeld? Het duurt vaak jaren van diepgaand werken aan jezelf om zover te komen dat je dit principe werkelijk kunt leven. Een houvast kan ook zijn dat ook al vind je dat je ouders het niet goed hebben gedaan, ga er maar vanuit dat ze het beste hebben gedaan wat in hun vermogen lag, meer zat er waarschijnlijk niet in. Je kunt altijd dankbaar zijn dat zij ervoor hebben gezorgd dat jij geboren bent. Een leermeester kan iedereen zijn. Iedereen die jou raakt, en dit kan positief of negatief voelen, is een leermeester. Je leert door hen jezelf kennen. Bij ouderen kun je denken aan ouderen in leeftijd en ouderen in leer.

 • Leef Oprecht
  Hoe eerlijk ben je naar anderen, maar ook hoe eerlijk ben je naar jezelf? Bewaak jij je eigen grenzen, heb je alweer ja gezegd, terwijl je eigenlijk nee bedoelde? Niet oprecht leven veroorzaakt ziektes en kwalen, je lichaam geeft dan namelijk een boodschap, een signaal af. Je krijgt griep; neem maar eens rust. Je hebt een stijve nek en spanning in je schouders; hoeveel lasten en zorgen neem je op je schouders?

 • Toon dankbaarheid aan ieder levend wezen
  Dit lijkt een gemakkelijk en logisch principe, maar kun je dankbaarheid tonen aan bijvoorbeeld iemand die kinderen of dieren mishandelt? Veroordeel je bepaald gedrag van de ander en dus ook van jezelf? En hoe vaak heb je niet achteloos een vlieg doodgeslagen? Zie je een koe of varken als een levend wezen wat met respect moet worden behandeld, of zie je het als runderlapje of karbonade? Je kunt ook bewust vlees eten van dieren die tenminste een leuk leven hebben gehad of ervoor kiezen om vegetariër te zijn.

Bovenstaande Reiki principes zijn zeker geen dogma, ze gelden dan ook alleen voor vandaag en geven een richtlijn voor een liefdevol en rijk leven. Het is leuk om één van deze principes uit te kiezen en dit principe eens een hele week bewust met je mee te nemen.

 

Ga naar:

Bezoekers:

We hebben 9 gasten en geen leden online

Direct contact

 

Email ons:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bel ons:
06-53242113